Kad volonterska majica zameni kravatu

Volontiranje GradacJeste li nekad bili na volonterskoj akciji neke korporacije?

Kada sam se pre pet godina prvi put srela sa Erste volonterima i ja sam imala predrasude. Bankari će baš da okreče ovaj hol, jesteee! Na šta li će to da liči? Isto verovatno pomisle i korisnici ustanova u koje prvi put odemo, lokalno stanovništo, pa čak i eksterni saradnici koje nekad angažujemo da pomognu u realizaciji. Već posle prvog druženja, menja se slika i slede pozivi da dođemo opet. Stara  mudrost: ne sudi dok ne vidiš svojim očima, i  dok ne upoznaš!

Ovog proleća Erste volonteri razbijali su predrasude i uradili sjajan posao na tri lokacije u Srbiji: u Novoj Pazovi – u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“, u klisuri reke Gradac u okolini Valjeva, i u Osnovnoj školi „Jovan Sterija Popović“ u Vršcu.

Više od 70 zaposlenih iz desetak gradova, od Vrbasa do Kraljeva, provelo je svoje subote u humanom radu, zamenivši tastature farbarskim četkama, a odela volonterskim majicama. „Vojska plavih“ je imala višestruku ulogu: prvo su, u februaru, sami slali inicijative kome bi to u njihovom gradu trebalo pomoći i zašto, zatim su sa lokalnim institucijama i udruženjima napravili plan akcije, a tokom maja i juna – sproveli ideje u dela!

 

 • Gradac (68)
 • Nova Pazova (4)
 • Nova Pazova (5)
 • Vršac (22)
 • Vršac (24)
 • Vršac (31)

 

Šta je rezultat? Okrečena fasada vrtića u Novoj Pazovi, koja je bila naružena skaradnim grafitima, ofarbane klupe i žardinjere, oslikano igralište; postavljene nove info turističke table duž klisure reke Gradac, i ofarbana brvnara Ekološkog udruženja koje se brine o očuvanju ovog skrivenog valjevskog raja; postavljen toalet, i prilaz toaletu, za đake najveće vršačke škole koji koriste invalidska kolica, ofarban mobilijar i žardinjere u dvorištu  i okrečene dve učionice.  I mnogo, mnogo pozitivne energije i entuzijazma na sve strane. Neprocenjiv je osećaj uveriti se da su donacije Banke iskorišćene za pravu stvar, a uz to dati i svoj lični doprinos u stvaranju boljeg i lepšeg sveta za sve nas.

Neki žuljevi na rukama slatko bole!

Novak je pravi #ErsteVolonterAli znate šta, to je tek jedna strana volonterske priče.  Jeste divno kada posle par godina odeš u neki grad, prođeš kraj tog igrališta i kažeš ponosno svom saputniku „Vidiš ovaj koš, ja sam ga ošmirglala i pridržavala posle merdevine kolegi iz Pančeva koji ga ja ofarbao!“, ali ono što ostaje u srcima svih nas mnogo je veće od tih materijalnih dokaza uspele akcije – to je neizmerno emotivno bogatstvo koje donosi svako volontiranje. Onaj osećaj kad vidiš nasmejana dečija lica izmešana sa osmesima tvojih koleginica i kolega, dok zajedno vraćaju život jednom oronulom dvorištu; direktorka škole koja vam kaže „Hvala što ste mi razbudili i motivisali sve kolege, ko će ih sada zaustaviti u sređivanju škole :)“; kad vidiš koleginicu koja je pred penzijom kako uz pesmu neumorno sakuplja bačene papire i plastiku po gradu u kojem je prvi put, odvajajući pritom čepove za „Čepom do osmeha“; ili ekipu tek zaposlenih mladih kolega koji puni entuzijazma pitaju „A gde ćemo sledeće subote“  i  „Zar moramo već kući?“; a tek ono kad trogodišnja beogradska volonterka, koleginičina ćerka, potpuno zaboravi na crtaće preko mobilnog i kaže ti ushićeno „Ja sam mislila da je suma stlasna, ali sad cu stalno da vodim mamu i tatu u plilodu!“ :)

Na našim akcijama uvek se traži četka više, a dan prekratko traje.

Pomoć institucijama kojima je svaka pomoć dobrodošla, druženje sa korisnicima ustanova koje su zaboravljene od mnogih, čuvanje životne sredine, podrška marginalizovanim sugrađanima, promocija pravih vrednosti, otkrivanje lepota Srbije, nova prijateljstva (a možda i ljubavi :)), učenje novih veština, timski rad, širenje pozitivne energije, vraćanje nade da je promena moguća – sve to je volontiranje, i još mnogo više od toga, ali to vam jedan blog ne može dočarati, morate iskusiti sami.

Pridružite nam se i vi kad sledeći put vidite „plave“ u vašem gradu, zajedno možemo više! Erste volonteri rado primaju novo društvo – uslov je osmeh, i vredne ruke.

Tako te subote u Vršcu, u jednom trenutku gledam ponosno ovakav prizor: školsku učionicu zajedno kreče jedan operski pevač iz Novog Sada, nastavnik matematike iz Vršca i direktor Erste filijale u Bečeju :)

A za uspešnost ovogodišnjih Erste regionalnih akcija, volonteri se posebno zahvaljuju :

 • Kolektivu Predškolske ustanove „Poletarac“ iz Nove Pazove, na divnom gostoprimstvu i preukusnoj baklavi :);
 • Klijentima iz Nove Pazove, koji su obezbedili hranu i osveženje za 70 volontera: MEDIUS doo, STR TE-DE , PEKARA “OHRD”, PEKARA “CANE” , SMRK “KUDRA” , SR RA – MES, SR NJAM-NJAM i SRZON doo;
 • Ekološkom udruženju „Gradac“, za nezaboravni pasulj u bajkovitoj prirodi :);
 • Kolektivu Osnovne škole „Jovan Sterija Popović“ , i đacima škole, na toploj dobrodošlici i sjajnom koncertu školskog tamburaškog orkestra posle radnog dela;
 • Svim ostalim klijentima, saradnicima i ljudima dobre volje, koji nam pružaju podršku.

„Budi promena koju želiš da vidiš u svetu“, rekao je jednom Gandi, a mi ćemo tu poruku ponovo širiti početkom oktobra, kada nas očekuje velika Erste akcija u Vojvodini.

Nova Pazova

 

Do tada, veliki volonterski pozdrav, i vidimo se na nekoj akciji! :)

Dijana Ribać
Služba komunikacija

Tags: ,

Leave a Reply

Submit