Sedmi put zajedno na Beogradski džez festival

2Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici. Sve je spremno za Beogradski džez festival i put oko Planete Džez na 5 dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta! U ovoj misiji ih #podržavamo već sedmi put, a u susret festivalu razgovarali smo sa Draganom Ambrozićem, programskim menadžerom festivala.

Zašto ste se odlučili za naziv Planeta džez?

Slogan se sam nametnuo: slušajući iz godine u godinu nove važne albume džez muzike, shvatili smo da ih sve više dolazi iz krajeva i zemalja gde se džez do nedavno nije svirao. Jednog jutra smo shvatili da je to zato što danas živimo na višestrukim nitima povezanoj Planeti Džez!

Ko će biti glavna zvezda ovogodišnjeg programa? Ko je tajnovito otkrovenje?

Lepota našeg festivala je u tome da je namerno sklopljen tako da svako ima svoju glavnu zvezdu! Nekome će to biti Avishai Cohen, nekome Dave Holland ili Jack DeJohnette, a nekome Tord Gustavson  – sve same legende, svako u svom žanru. Tajna otkrića bez kojeg nema dobrog festivala svakako su poetska pijanistkinja Sunna Gunnslaugs sa Islanda, “otkačeni” David Helbock iz Austrije, te portugalski mladalački big band Orchestra De Matosinhos. I posebno Szilard Mezei, kao najveća u svetu priznata tajna muzičke scene u Srbiji…

Koje su 3 preporuke za koncerte koje publika ne treba da propusti?

Evo šta definitvno ne smete propustiti na Beogradskom džez festivalu: druženje i prateće programe (izložba fotografija, warm up svirke našim mladih džezera, promocije novih džez albuma…) u holovima pre i posle koncerata, na kojima nam se često pridruže i muzičari kad siđu sa scene – da se fotografišu sa publikom, potpišu album ili popričaju.

Zatim, trčanje na svoja mesta u poslednjem trenutku pre nego što umetnik izađe na scenu, te čuvanje svog primerka besplatnog kataloga sa svim detaljima programa.

Inače, da ne bi posle žalili, svakako se potrudite da posetite sledeće koncerte, umetnika koji iscrtavaju nove granice Planete Džez: Alfredo Rodriguez, Gianluca Petrella, Vincent Peirani, Sao Paulo Underground, Tineke Postma.

 

Leave a Reply

Submit