Slavko Carić: Kakav će uticaj imati Brexit na Srbiju?

U par reči: na kratak rok skoro nikakav.IMG_2221_portret_rgb_web

Nakon početnog šoka, Evropska unija i Britanija će se baviti raspetljavanjem međusobnih političkih i obligacionih odnosa. Formiraće se komisije, biće zadati rokovi u kojima će Britanija postepeno izlaziti iz svih bitnih EU institucija.

Nemam nijedan razlog da verujem da će tu biti bilo kakve panike, sujete niti ishitrenih poteza. Jer, svima je jasno da takvo ponašanje može da izazove samo još veću štetu – za sve.

Što se tiče finansijskih tržišta, moje predviđanje je da će pad berzanskih indeksa kao i valuta biti kratkog daha. Britanska ekonomija je razvijena, jaka, do juče u konstantnom porastu. Istina je da će izgubiti deo EU tržišta, ali se to neće desiti preko noći, tako da to neće biti odlučujući faktor koji će dovesti do nekog ogromnog potresa.

Slična su očekivanja i sa valutama. Sigurno je da će doći do dugoročnije korekcije, ali povećanje vrednosti evra, jena, dolara, u odnosu na britansku funtu u današnjem obimu neće biti dugog daha.

Kako Britanija nije među prvim trgovinskim, niti investicionim partnerima naše regije, tako ni za tržište Srbije neće biti nekih većih negativnih promena.

Najveće promene očekujem da će se desiti u samoj Uniji. Smatram da je ovo poziv na buđenje Brisela. EU sutrašnjica mora biti odlučnija u spoljnoj politici, manje birokratska i efikasnija, pre svega da bi preživela, i da bi pružila evropskim narodima najbolju i najsigurniju alternativu za suživot, kako bezbedonosno, tako i ekonomski.

A Srbija? Srbija po meni nema alternativu, nego da nastavi da se menja na bolje i da teži da bude deo još uvek najelitnijeg udruženja evropskih naroda – Evropske unije.

 

 

 

Tags: ,

Leave a Reply

Submit