Od sada u ponudi Erste Banke krediti za startape i socijalna preduzeća

platformaEdukativna i mentorska podrška dostupna na platformi www.korakpokorak.rs

Koliko puta ste razgovarali sa prijateljima ili razmišljali o pokretanju sopstvenog biznisa?

Koliko puta su dobre poslovne ideje ostale na nivou maštanja jer niste imali finansijsku i mentorsku podršku da ih ostvarite? A možda već vodite biznis čija delatnost obuhvata društveno odgovorno poslovanje u smislu kreiranja novih radnih mesta za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, i ne možete da ga proširite jer niko ne želi da vam da kredit za obrtna sredstva ili nove investicije?

Od početka decembra to se promenilo.

Erste Banka lansirala je „Korak po korak“, program podrške:

  •  Startap firmama koje posluju kraće od 24 meseca, imaju manje od 10 zaposlenih i godišnji prihod manji od 1 milion evra.
  •  Socijalnim preduzećima, bez obzira na dužinu poslovanja, čija delatnost obuhvata društveno odgovorno poslovanje u smislu kreiranja novih radnih mesta za socijalno ugrožene kategorije stanovništva,  i/ili čija delatnost obuhvata proizvodnju ili pružanje usluga čijim plasiranjem će se ostvariti korist za marginalizovane grupe i pojedince, odnosno za širu društvenu zajednicu, i/ili koje u minimum dve prethodne uzastopne godine izdvajaju 50% prihoda za socijalno odgovorne potrebe.
  •  Novim biznis idejama koje još uvek nisu pokrenute a imaju tržišni potencijal.

Startapi koji posluju kraće od 12 meseci mogu da dobiju kredit u maksimalnom iznosu od 10.000 evra, a oni koji posluju duže od 12 meseci, u maksimalnom iznosu iznosu od 25.000 evra. Za socijalna preduzeća nema ograničanja u dužini poslovanja i maksimalni iznos kredita iznosi 35.000 evra.

Program nudi pomoć u izradi biznis plana, kombinaciju onlajn i oflajn edukacije, finansiranje poslovne ideje i projekta, mentorsku podršku i umrežavanje sa drugim firmama. Na platformi www.korakpokorak.rs imaćete pomoć pri izradi biznis plana, kao i mogućnost umrežavanja sa drugim firmama koje posluju na tržištu.

Kakvi su uslovi kreditiranja za startape?

tabela

Ono što je važno napomenuti da dobijanjem kredita proces nije završen, tokom perioda od 12 meseci imaćete i svoje biznis mentore koji će vam pomagati da postavite i pratite ciljeve svog razvoja. Biznis mentori su ljudi sa velikim iskustvom u poslovanju i mogu vam pomoći da pokrenete ili unapredite svoj biznis.

Tokom prvih sedam dana od otvaranja programa oko 60 startapa i socijalnih preduzeća registrovalo se na  platformi Korak po korak i ušlo u proces obuke vezano za izradu biznis plana, procenu rizika, razumevanje toga šta je finansijsko planiranje i zašto je značajno, pomoć pri osmišljavanju i odabiru odgovarajućih načina i kanala prodaje. Od registrovanih kandidata 65% je muškaraca a 35% žena. Desetak njih je već predalo zahteve za kreditiranje.

Pogledajte jedan od video tutorijala koji se nalazi na platformi, u kojoj je opisano kako istražiti tržište i ispitati konkurenciju pri pokretanju sopstvenog biznisa.

Ovaj program Erste Banka sprovodi u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv, Eneca, Razvojni biznis centar Kragujevac i Business Innovation Programs po pitanjima edukacije, preliminarne selekcije i mentorske podrške startapima i socijalnim preduzećima.

Leave a Reply

Submit